fbpx

Zo ziet een goed planningsprogramma voor de bouw eruit: 5 must-haves

Een planningsprogramma voor ‘de bouw’ heeft veel voordelen. Dankzij zo’n tool heeft u een beter zicht op uw werven en uit te voeren werken, meer inzicht in uren en kosten, een snellere en efficiëntere oplevering van projecten, enz. Niets dan voordelen dus!

Maar… de ene planning software is de andere niet! Wilt u een slimme, doordachte keuze maken voor uw bouwbedrijf? Hieronder ontdekt u welke 5 eigenschappen een goed planningsprogramma voor de bouw volgens ons moet hebben.

5 eigenschappen van een goed planningsprogramma voor de bouw

1. Centraal inzicht in wat er nodig is op welk moment

Op bouwprojecten werken vaak diverse mensen in opeenvolgende fasen met verschillend materieel en materiaal. Zonder centraal overzicht kan alles dan al snel in de soep draaien!

Wie is er wanneer nodig op welk project en met welk materiaal? Dát is het eerste wat goede planning software u moet kunnen tonen, liefst in één overzichtelijk dashboard.

Zo weet u perfect wat er op de planning staat en welke prioriteiten, benodigdheden (skills, werkuren, materiaal) en afhankelijkheden er zijn per fase zodat u deze goed kunt inplannen.

2. Flexibele planning van projecten, personeel en materiaal

Centraal inzicht is één zaak, maar via goede planning software moet u uw bouwprojecten ook daadwerkelijk in meerdere fasen kunnen inplannen én per fase de juiste mensen, met het juiste materiaal en materieel op het juiste moment kunnen voorzien.

Anders gezegd: een goed planningsprogramma voor ‘de bouw’ is een volledig planningsprogramma. Dat betekent projectplanning, personeelsplanning én materiaalplanning in één tool. Ontbreekt één van deze zaken? Dan loopt uw planning mank.

Verder is het cruciaal om flexibel te kunnen schakelen bij onvoorziene omstandigheden en snel een aangepaste planning op te kunnen stellen op basis van uw beschikbare middelen, tijd en capaciteit. Zo kunt u een vlotte voortgang van uw projecten blijven verzekeren.

Bonusfeature: via het planningsprogramma van Arinto – speciaal ontwikkeld voor de bouw – kunt u sjablonen opmaken voor uw projecten. Handig als uw bouwprojecten vaak volgens dezelfde stappen, met dezelfde vakmensen en met hetzelfde materiaal verlopen!

3. Randvoorwaarden en wettelijke verplichtingen instellen

Als bouwbedrijf is het erg belangrijk om conform de arbeidswetgeving en de vereisten van de RSZ te werken, anders riskeert u fikse boetes. Een goed planningsprogramma voor de bouw laat u dan ook toe om:

  • per werknemer voorwaarden in te stellen qua werkuren, bijvoorbeeld maxima en eerlijke shiften,
  • de aanwezigheidsregistratie voor de overheid te doen conform de wetgeving, bijvoorbeeld door een koppeling te maken met het online Checkinatwork-platform.

Met de planning software van Arinto kunt u bijvoorbeeld randvoorwaarden handhaven en de correcte uren invullen voor iedere persoon om zo iedere fase van uw werf goed in te plannen. Arinto geeft deze gegevens ook rechtstreeks door aan Checkinatwork.

Twee vliegen in één klap dus: uw planning is optimaal én u bespaart veel administratief werk! De zaakvoerder moet hier dan – zoals dat gaat bij veel bouwbedrijven – geen energie meer in stoppen na de werkuren.

4. Flexibele communicatie en terugkoppeling van prestaties

De planning in de bouw staat vaak onder druk door late leveringen, slechte weersomstandigheden, vertragingen van partners, enz. Goede communicatie en terugkoppeling is dan ook te allen tijde een must om snel en efficiënt te blijven werken.

Daarbij is het erg belangrijk dat u wijzigingen in de plannen makkelijk kunt communiceren naar uw klant(en) en uw ploeg(en) ter plaatse. Die laatsten moeten ook real-time, op een handige manier kunnen antwoorden en/of feedback geven vanop de werf. 

Zo heeft u steeds een goed idee van uw prestaties, meet- en vorderingsstaten en van de voortgang en vooruitgang van uw projecten. 

5. Voor- en nacalculatie: meten = weten = bijsturen

Via een goed planningsprogramma voor de bouw kunt u niet alleen prestaties, tijd en materiaal inplannen, maar ook makkelijk de effectieve uitvoering evalueren. Zo kunt u na de werken uw planning vergelijken met de effectief uitgevoerde werken. 

Op die manier verzamelt u belangrijke info over de rendabiliteit van uw projecten én over hoe u uw werkprocessen kunt optimaliseren. Bent u bijvoorbeeld binnen het vooropgestelde budget gebleven dat intern werd begroot of dat naar de klant toe werd gecommuniceerd?

Als dat niet het geval is, dan kunt u in de toekomst bijsturen door een realistischere begroting en forecast op te maken. Ook hier kan goede planning software u bij helpen.

Op zoek naar een goed planningsprogramma voor de bouw? Probeer Arinto!

Bent u op zoek naar een goed planningsprogramma voor de bouw dat ál deze essentiële features heeft? Ontdek de vele voordelen van Arinto:

  • Totaalplanning in 1 tool: personeel, taken én projecten
  • Centraal (toegankelijk) overzicht
  • Efficiënter werken dankzij digitalisering en automatisering
  • Snellere afhandeling van werven en projecten
  • Betere inzage in kosten, investeringen en planning
  • Mogelijkheid tot projectbegroting en nacalculatie
  • Efficiëntere communicatie met uw team o.b.v. planning
  • Koppeling met Checkinatwork mogelijk

Meer weten over de mogelijkheden van Arinto voor uw bedrijf? Neem snel contact met ons op.