fbpx
Communicatie - Arinto - Optimaliseer uw personeel, materieel en materiaal

Hoe ziet een goede projectplanning voor de bouw eruit?

Als bouwbedrijf heeft u vaak verschillende projecten tegelijkertijd lopen. In ‘de bouw’ is een goede project planning dan ook een cruciale leidraad voor alle betrokken partijen om snel en efficiënt te kunnen blijven werken. Chaos en vertraging zijn slechte standaarden, toch?

Maar hoe ziet een goede project planning voor de bouw eruit? Welke elementen zijn belangrijk? Ontdek hieronder de 4 zaken waar u volgens ons zéker rekening mee moet houden!

Een goede projectplanning voor de bouw…

1… zet de verschillende stappen van uw lopende projecten overzichtelijk uit

Zoals gezegd lopen in de bouw vaak verschillende projecten door elkaar. Elk project verloopt meestal ook nog eens volgens vaste, vaak opeenvolgende fasen.

In veel gevallen kunt u niet aan de volgende fase van een project beginnen voor de huidige fase goed afgerond is. Zo kunt u geen dak plaatsen als er nog geen ruwbouw is, en geen ruwbouw als er nog geen fundering is.

Het is dan ook belangrijk dat u in uw project planning al uw projecten en hun bijhorende stappen of fasen overzichtelijk uitzet. Alleen op die manier behoudt u het overzicht, en weet u precies wat er wanneer moet gebeuren en in welke volgorde.

Hoe ziet een goede projectplanning voor de bouw eruit - zet de verschillende stappen van uw lopende projecten overzichtelijk uit

2. … bepaalt per stap afhankelijkheden en benodigdheden

Het is belangrijk dat u weet welke stappen wanneer moeten gebeuren per project, maar het is minstens even belangrijk dat u per fase de afhankelijkheden en benodigdheden helder hebt.

Denk bij afhankelijkheden aan:

  • de noodzakelijke opeenvolging van bepaalde fasen
  • wettelijke voorschriften of beperkingen
  • huur van materiaal
  • weersomstandigheden

Benodigdheden zijn dan weer de zaken die iedere fase vereist, zoals:

  • de mankracht
  • werkuren
  • het materiaal
  • het materieel

Zo kunt u ervoor zorgen dat de juiste mensen steeds op de juiste plek met de juiste tools en het juiste materiaal zijn. Verder kunt u rekening houden met uw capaciteit: u kunt geen twee graafmachines tegelijkertijd inplannen als u er maar één heeft.

Op die manier verfijnt u uw project planning en krijgt u een beter beeld van welke projecten en fasen u tegelijkertijd kunt laten lopen, en welke u beter in een bepaalde volgorde inplant, rekening houdend met uw capaciteit.

3. … voorziet flexibiliteit en buffer bij onvoorziene omstandigheden

Hoe goed u uw project planning ook opstelt, in de bouw zijn er bijna altijd onvoorziene omstandigheden: slecht weer, late leveringen, partners die op zich laten wachten. Dat kost vaak tijd, geld en energie.

U weet dit echter op voorhand, dus u kunt er dan ook op voorhand rekening mee houden. Een goede project planning voor de bouw voorziet buffer én de nodige flexibiliteit om projectstappen en hun bijhorende benodigdheden efficiënt te verschuiven wanneer dat nodig is.

4. … bevat een inschatting van de gevolgen van mogelijke wijzigingen

Als u in uw planning moet schuiven wegens onvoorziene omstandigheden, welk alternatief scenario kiest u dan? Dat hangt af van de gevolgen van de keuze die u maakt. Zo kan de ene keuze véél (kosten)efficiënter zijn dan de andere. Vertrouw niet zomaar op uw buikgevoel!

Het is dan ook niet alleen belangrijk om flexibel te zijn en alternatieve scenario’s uit te denken, u moet ook een goed beeld hebben van de gevolgen van ieder scenario. Denk aan kosten, beschikbaarheden, vertragingen…

Dit terwijl u uw project planning opstelt, maar ook terwijl de planning effectief wordt uitgerold. Er zullen immers altijd zaken afwijken van uw vooropgestelde planning, waardoor ook de gevolgen anders zullen uitdraaien.

Een goede projectplanning voor de bouw vereist een goede planningstool

U kunt uw project planning volledig manueel opstellen, maar dit zal u véél tijd, geld en energie kosten. Een goede project planning voor de bouw vereist tegenwoordig, in het digitale tijdperk, eigenlijk een goede planningstool.

Wilt u een optimale project planning opstellen voor uw bouwbedrijf? Ontdek de vele voordelen van de Arinto planning software voor de bouw:

  • Totaalplanning in 1 tool: personeel, taken én projecten
  • Centraal overzicht, inclusief benodigdheden en afhankelijkheden
  • Flexibel herplannen indien nodig + automatische inschatting van de gevolgen
  • Efficiënter werken dankzij digitalisering en automatisering
  • Snellere afhandeling van werven en projecten
  • Betere inzage in kosten, investeringen en planning
  • Mogelijkheid tot projectbegroting en nacalculatie
  • Efficiëntere communicatie met uw team o.b.v. planning
  • Koppeling met Checkinatwork mogelijk

Meer weten over de mogelijkheden van Arinto voor uw bedrijf? Neem snel contact met ons op.