fbpx
Tips voor uw personeelsplanning in de bouw - Arinto Planning Software

Tips voor uw personeelsplanning in de bouw

De bouwsector? Die draait om vakmensen. Zonder goed personeel bent u niets. Het is dan ook belangrijk om uw medewerkers enerzijds zo efficiënt mogelijk in te plannen, anderzijds moet u uw mensen ook tevreden houden én werken volgens de geldende arbeidswetgeving.

Een goede personeelsplanning komt daarbij erg van pas. Bent u actief in ‘de bouw’ en wilt u een goede of betere personeelsplanning opstellen voor uw bedrijf? Hieronder delen we 5 tips om u daarbij te helpen!

5 tips voor een betere personeelsplanning in de bouw

1. Weet wie u waar en wanneer nodig heeft en voor hoelang

Een goede personeelsplanning in de bouw? Die vermijdt nattevingerwerk. Om goed te kunnen plannen moet u eerst een centraal overzicht hebben van:

 • al uw uit te voeren projecten,
 • de fasen waaruit deze projecten bestaan,
 • welke mensen / skills u hierbij nodig heeft,
 • en hoeveel werkuren zij nodig hebben.

Anders gezegd: wat moet er wanneer gebeuren door wie en welke capaciteit is er beschikbaar in welke fase? Zonder deze kennis kan uw personeelsplanning nooit realistisch zijn en zal u ze ook nooit kunnen aanhouden.

2. Vind en speel in op knelpunten

Tip één onder de knie? Mooi zo. Dan heeft u een goed beeld van wat er nodig is en welke capaciteit u heeft om alles tot een goed einde te brengen. U kunt al uw projecten vervolgens naast elkaar leggen en inplannen volgens de beschikbare capaciteit.

Dankzij deze kennis kunt u mogelijke knelpunten vinden en hierop anticiperen. Zo kunt u bepaalde projecten of fasen efficiënt tegelijkertijd uitvoeren, of net niet omdat er onvoldoende capaciteit is.

Als er onvoldoende capaciteit is, maar u projecten tóch tegelijkertijd wilt of moet uitvoeren dan kunt u een beroep doen op partners of onderaannemers.

U weet trouwens ook perfect wat al uw medewerkers en partners kosten, dus mogelijk is het zelfs zonder capaciteitsproblemen interessanter of voordeliger om bepaalde zaken in onderaanneming te laten uitvoeren. Zo werkt u (kosten)efficiënter.

3. Wees voorbereid op onvoorziene omstandigheden

Slecht weer, misgelopen leveringen, ziekte, verloop en tal van andere zaken kunnen uw personeelsplanning in de war sturen. Wees voorbereid: plan steeds voldoende buffer in en voorzie alternatieve scenario’s. Zo kunt u flexibel schuiven indien nodig.

Er bestaat trouwens goede planning software die u toelaat om snel simulaties uit te voeren en diverse scenario’s te vergelijken. Op basis daarvan kunt u een doeltreffend plan B verzinnen wanneer plan A niet lukt, hier vlot de gevolgen van inschatten en doordachte keuzes maken.

4. Houd rekening met wetten en andere regels

In de bouw gelden er allerlei externe regels (wetgeving, cao’s, …) en interne (bedrijfsspecifieke) regels over arbeidsvoorwaarden en sociale zekerheid. Zo moet u iedereen op uw werven correct registreren en is het aantal werkuren gelimiteerd.

Daar moet u uiteraard aandacht voor hebben bij het opstellen van een personeelsplanning in de bouw. Zorg ervoor dat die voldoet aan alle externe en interne regels, anders zult u snel problemen ondervinden.

Heeft u moeite om uw mensen goed in te plannen in lijn met al deze regels en voorwaarden? Gebruik dan zeker een planningstool om uw personeelsplanning op te stellen. In zo’n tool kunt u al deze voorwaarden makkelijk ingeven en binnen dit kader plannen.

5. Zorg voor een eerlijke verdeling van taken en shiften

Niet elke taak of shift is even populair en niet al uw medewerkers staan te springen om vooral late shiften of weekendwerk te doen. Daar kunt u makkelijk op anticiperen. Zorg ervoor dat u taken en shiften eerlijk verdeelt over uw vakmensen. Zo houdt u iedereen tevreden.

Ook hier kan een goede planningtool een handige hulp zijn. Dankzij zo’n tool kunt u ervoor zorgen dat al uw medewerkers ongeveer evenveel werkuren besteden aan bepaalde soorten shiften of taken.

Arinto: dé tool voor personeelsplanning in de bouw

Op zoek naar een planningtool om een betere personeelsplanning op te stellen voor uw bouwbedrijf? Ontdek de vele voordelen van Arinto:

 • Totaalplanning in 1 tool: personeel, taken én projecten
 • Centraal (toegankelijk) overzicht
 • Efficiënter werken dankzij digitalisering en automatisering
 • Snellere afhandeling van werven en projecten
 • Betere inzage in kosten, investeringen en planning
 • Mogelijkheid tot projectbegroting en nacalculatie
 • Efficiëntere communicatie met uw team o.b.v. planning
 • Koppeling met Checkinatwork mogelijk

Meer weten over de mogelijkheden van Arinto voor uw bedrijf? Neem snel contact met ons op.