fbpx
Bouw communicatie - Arinto - Optimaliseer uw personeel, materieel en materiaal

Tips voor goede planning software voor bouwbedrijven

Goede planning software voor bouwbedrijven helpt u niet alleen het overzicht te bewaren over uw werven, vakmensen, materiaal en materieel. U kunt er ook veel kosten mee besparen.

Zo kunt u mensen en werkuren beter inplannen waardoor u sneller projecten kunt opleveren. Maar goede planningsoftware geeft uw bouwbedrijf ook de flexibiliteit om snel te schakelen en onvoorziene kosten te beperken wanneer een werf niet volgens plan loopt.

Verder kunt u met dezelfde tijd en middelen vaak meer doen, ALS u goed begroot, plant en nacalculeert. Dezelfde middelen, minder kosten! Interessant, toch? Hieronder ontdekt u 5 tips om kostenefficiënter te werken met goede planning software!

Goede planning software voor bouwbedrijven: 5 tips om kosten te besparen

1. Benut werkuren optimaal, verkort doorlooptijden en lever sneller op

De meeste bouwtrajecten verlopen in vaste, opeenvolgende fasen. Zo gaat u geen ruwbouw plaatsen als er nog geen fundering is, geen dak als de ruwbouw er nog niet staat, en de binneninrichting kan pas gebeuren als er een dak is. Logisch.

Hiervoor een goede planning opstellen? Dat is helaas niet altijd zo eenvoudig als u veel mensen in verschillende fasen op meerdere werven laat werken, en dat met diverse tools en materialen. In zo’n gevallen is het belangrijk dat u precies weet:

 • in welke fase van uw project u zit,
 • welke vakmensen en skills u in deze fase nodig heeft,
 • en hoelang uw mensen erover zullen doen (bvb. 3 dagen om de fundering te plaatsen, 15 weken om de ruwbouw op te leveren).

Kortom: het is belangrijk dat u steeds weet wie er wanneer nodig is en welke skills, materieel en materiaal er moet worden voorzien. Zo kunt u uw beschikbare mensen en werkuren optimaal inplannen en benutten, verkort u uw doorlooptijden en kunt u sneller opleveren.

Het is niet makkelijk om dit overzicht zelf te bewaren. In zo’n geval is goede planning software met real-time terugkoppeling tussen u en uw medewerkers een investering die heel veel kopzorgen en kosten kan besparen! Resultaat? Maximale efficiëntie, minimale kosten!

2. Schakel snel en flexibel om geen tijd en geld te verliezen

Het overzicht kunnen bewaren over al uw werven, mensen en uren is één ding, flexibel kunnen schakelen nog iets héél anders. Als u niet snel kunt inspelen op onvoorziene omstandigheden of capaciteitsproblemen dan loopt u vertraging op… en dat kost tijd, geld en energie.

Werkt u bijvoorbeeld met een eigen daktimmeraar of een daktimmeraar in onderaanneming en loopt de ruwbouwfase vertraging op door slecht weer? Dan ligt deze vakman mogelijk onnodig stil en/of moet hij last-minute op zoek naar een ander project. Niet handig!

Met goede planning software voor uw bouwbedrijf bewaart u niet alleen één centraal overzicht over uw werken, u kunt ook flexibel schakelen waar nodig. U geeft simpelweg de onvoorziene omstandigheden in en de planningtool berekent voor u wat er mogelijk is qua (her)planning, zonder kosten-, tijds- of capaciteitsverlies. Handig!

3. Beheer uw materiaal en materieel optimaal: nét voldoende, op het juiste moment!

Bijna iedere fase van een bouwproject vereist specifiek materieel en materiaal. Als u sleuven moet graven om een plateau te gieten dan heeft u bijvoorbeeld een graafmachine nodig en bewapening en beton. De graafmachine heeft u of huurt u, beton bestelt u op basis van het volume dat u nodig heeft.

Deze zaken moet u in de eerste plaats goed inplannen zodat ze er effectief zijn wanneer er deze stap moet worden. Zonder graafmachine of beton geen plateau. Omgekeerd is te veel materieel en materiaal voorzien ook niet efficiënt. Denk aan onnodige kosten of sleurwerk.

Anderzijds moet u ook hier kunnen inspelen op onvoorziene omstandigheden. Als uw bouwproject vertraging oploopt door hevige regenval dan heeft graven in de modder weinig zin. Als u uw mensen en leveranciers niet op de hoogte brengt dan staan ze daar mooi.

Dankzij goede planning software kunt u dit voorkomen: u weet vervolgens steeds waar uw materiaal naartoe is en wanneer het beschikbaar is. Zo kunt u nét voldoende materiaal voorzien, op het juiste moment. En dat – u raadt het al – voelt u in uw portemonnee!

4. Factureer en communiceer sneller en efficiënter

Als u goed op de hoogte blijft van de status, voortgang en vooruitgang van iedere fase van uw projecten dan kunt u klanten op de juiste manier en op het juiste moment betrekken. Dat is met name belangrijk als u vaak met voorschotten of deelschijven werkt.

Dankzij goede planning software – bij voorkeur met real-time terugkoppeling tussen u en uw teams – weet u steeds in welke fase van een project u zit en wanneer deze fase afgerond is. Zo kunt u kort op de bal spelen.

Op die manier kunt u zo veel mogelijk projecten op zo weinig mogelijk tijd uitzetten en sneller en efficiënter communiceren en factureren. Dat spaart uw cashflow en bespaart u administratieve kosten!

5. Zorg voor een goede projectbegroting, forecasts én nacalculatie

In het ideale geval gaat u uw projecten steeds eerst begroten. Op basis daarvan kunt u een forecast vooropstellen: “als alles volgens plan (zonder verstoringen) verloopt dan kan ik X aantal projecten opleveren tegen datum X”.

Na de werken kunt u dan nacalculeren of u zich aan de planning heeft gehouden. Zo kunt u

 • toekomstige projecten beter begroten,
 • onnodige kostenposten beperken of stroomlijnen
 • en belangrijke kostenkeuzes maken qua capaciteit: “Gebruik ik eigen mensen of onderaannemers? Wat is de meest (kosten)efficiënte optie?”

Goede planning software voor bouwbedrijven stelt u in staat uw geleverde prestaties en uren optimaal op te volgen en naast uw planning te leggen om zo in de toekomst de juiste mensen met het juiste materiaal en een goede tijdsinschatting aan het werk te zetten!

Bespaar kosten dankzij Arinto

Bent u op zoek naar goede planning software voor uw bouwbedrijf om (kosten)efficiënter te werken? Arinto helpt u graag verder! Ontdek de vele voordelen:

 • Totaalplanning in 1 tool: personeel, taken én projecten
 • Centraal (toegankelijk) overzicht
 • Efficiënter werken dankzij digitalisering en automatisering
 • Snellere afhandeling van werven en projecten
 • Betere inzage in kosten, investeringen en planning
 • Mogelijkheid tot projectbegroting en nacalculatie
 • Efficiëntere communicatie met uw team o.b.v. planning
 • Koppeling met Checkinatwork mogelijk

Meer weten over de voordelen van de Arinto planning software voor bouwbedrijven? Neem nu contact op met ons!